Leven met je chaos… Kun jij het?

In 1885 werd op landgoed Voorburg te Vught een instelling voor geesteszieken geopend. Voorburg groeide in de regio uit tot een waar begrip met uitspraken als ‘’die is rijp voor Voorburg’’ tot de bekende verkeersregelaar bij het kruispunt in Vught. Met name de geesteszieken die in Voorburg woonden hebben een bron van inspiratie gevormd.

Tijdens het ontwikkelen van het thema zijn we gaan kijken vanuit het standpunt van de geesteszieke. Hierbij vormden de chaotische gedachten van de geesteszieken in allerlei vormen (denk aan angsten, stemmen, dwanggedachten) en het ‘vervormde’ beeld op de buitenwereld de rode draad. Deze rode draad hebben we letterlijk doorgetrokken in het ontwerp met een ‘chaos’ aan rode draden in de kamers van de geesteszieken. Daarnaast hebben de kamers een vervormd uiterlijk, geïnspireerd op werk van Escher en Dahli.

Tijdens de oprichting van Voorburg in 1885 waren mentale ziekten al een taboe. Nu, zo’n 130 jaar later, is dit taboe helaas nog steeds niet volledig verdwenen. Dit heeft mogelijk te maken met de onzichtbaarheid van de ziekten en het (onbegrepen) gedrag wat geesteszieken kunnen vertonen. Het gedrag zou mogelijk veel beter begrepen worden als de omgeving zou zien hoe het er in het hoofd van de geesteszieke aan toe gaat. Wij trachten daarom de chaos zichtbaar te maken in ons ontwerp.

Geesteszieken. Je vindt er ongetwijfeld iets van. Maar weet je ook wat er omgaat in het hoofd van iemand met bijvoorbeeld een depressie of een psychose?